Atelje moči:
presežite omejujoče drže in razkrijte svojo genialnost
Read More
Deobsesija:
doseži jasno razmišljanje, razvij notranji mir in profesionalno stabilnost. Preusmeri obsesivne sile
Read More
Arhetipsko energijsko zdravljenje:
Kako razumeti samega sebe, zdraviti ljudi, pozitivno vplivati na okolje
Read More
Metoda Arhetipskega pogajanja:
azvij Arhetipsko Resonanco v svojih klientih, tako da bodo ustvarjali svoja lastna življenja
Read More
Barkley Trener Možganov:
Hitra celovita integracija uma in telesa za razreševanje odločitev, čustev in zapletenih problemov.
Read More
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Atelje moči:
  • Deobsesija:
  • Arhetipsko energijsko zdravljenje:
  • Metoda Arhetipskega pogajanja:
  • Barkley Trener Možganov:

Video SL

Barkley Videos

Povraševanje

Candomblé in Psihološki Tipi
od Carminha Levy

Eshu Bara
Eshu Bara
Eshu Baraô

ESHU (*), Afriški Merkur, je nujen posrednik med človekom in nadnaravnim, razlagalec jezika smrtnikov in jezika ORIŠ. Torej je odgovoren, da je pripeljal bogove v Afriko, klic njegovih otrok iz tujih rodov. V teh začetnih zapisih je poklican, da ponese k tujim otrokom, primer neskončnih možnosti tega bogatega Pantenona, ki je še danes v Afriki, Braziliji in ostalih državah Novega Sveta.

Candomblé je struktura čaščenja sil narave, je oda življenju kot Večeno Gibanje, ki se kaže v plesih, v barvah ORIŠ, v obredni hrani. Kot skupen ritual pesmi, plesov in obredne hrane, v njegovi javni obliki je Candomblé obred s "Svetim" Očetom ali Materjo, s "Svetimi" Otroci, z igralci bobnov (OGAN), ki pojejo svete pesmi za priklic prisotnosti ORIŠ, kjer sodeluje celotna skupnost, od starešin do otrok. Vsi pojejo in pozdravljajo ORIŠE in izvajajo svete plese za odo Veselju, Ljubezni in Sočutju.

ORIŠEbogovi YORUBA v Afriki in v Novem Svetu so mitični predniki, začarani in preobraženi v sile narave. Vsak posameznik ima eno glavno ORIŠO, ki je "lastnik glave", in tri ostale, ki zahtevajo čaščenje in ponujajo zaščito. Tradicija govori, da si vsak človek v trenutku spočetja svobodno izbere svojo glavo (ORI) in svojo usodo (ODU). Vsaka oseba ima božanski izvor, ki jo povezuje z določenim bogom. Ta božanski del leži znotraj glave. Materija božanskega izvora (IPORI) izkazuje povezavo s specifičnim bogom - ELEDA - , in zato se imenuje lastnik glav. Da nekdo ve svojo ELEDO, pomeni, da je človek svoje usode kovač, sledi dolžnostim ali zapovedim, ki jih določuje njegova ORIŠA. Da vemo kako delati s temi vplivi je isto kot da vemo rojstni horoskop nekoga, njegove življenskime napredke, kaj pridobi z znanjem, kako poslušati zvezde. "Lastnik glav" (ELEDA) določuje psihološki tip tvojega otroka, njegove fizične značilnosti in usodo. Tradicionalno lahko nekdo ugotovi katere ORIŠE je glava, in sicer z branjem "búzios" (morskih školjk), kar je vedeževalski način branja ODU-ja. Za ta namen uporabimo vnaprej pripravljen Afriški "búzio" (CAUI). Po generalnem pregledu strukture Candomblé-ja, se bomo vrnili k ORIŠAM in psihološkim tipim.

Candomblé se izraža v vrtovih, kjer se častijo ORIŠE in spoštovani predniki. Vrt ima dva predela z različnimi karakteristikami in funkcijami: (a) urbano zgrajeno okolje kjer se vršijo plese; (b) deviški prostor (drevesa in izvir vode, podobno Afriškem gozdu), ki je obravnavan kot svet.

Najvišji gospodar vrta je BABALORISHA ali IYALORISHA (oče ali mati, ki ima vse ORIŠE). Ima nadnaravno moč - ASHE, poganjajočo silo celotne Univerze. ASHE stimulira sveti običaj, ki v preobratu hrani nazaj ASHE, in vse to povzroča, da se celotni sistem giblje. ASHE je nevtralna, je princip in je sila. Je oddajana, uporabljena in združena z elementi narave, ki vsebujejo in izražajo vrtno ASHE, ki je lahko: (a) ASHE od vsake ORIŠE, povratek ritualnih darovanj in dejanj; ASHE od vsakega vrtnega člana, dodana k eni izmed njegovih ORIŠ, prijete ob času inicijacije, plus ASHE od njegove individualne usode (ODU), in ene podedovane od njegovih lastnih prednikov; (c) ASHE od spoštovanih prednikov.

ASHE, kot sila, se lahko poveča ali zmanjša, kar zavisi od njenega obrednega čaščenja in strogega spoštovanja pravil in dolžnosti. Moč ASHE je vsebovana in oddajana preko predstavnih elementov rastlin, živali in kraljestev mineralov (darovi), ki so lahko združeni v tri kategorije: (a) rdeča kri iz živalskega kraljestva (kri), rastlinsko kraljestvo ( palmovo olje), in mineralno kraljestvo (baker); (b) bela kri živalskega kraljestva (sperma, slina), rastlinsko kraljestvo (drevesni sok), mineralno kraljestvo (nežen bel kamen); (c) črna kri živalskega kraljestva (živalski pepel), rastlinsko kraljestvo (temen sok iz določenih rastlin), in mineralno kraljestvo (oglje, železo). Te tri vrste krvi, kjer se ASHE transportira z barvo, bodo določale temeljno pomembnost barve v čaščenju. Na kratko, ASHE je zato moč, ki je prijeta, deljena in porazdeljena skozi ritualni obred, mistične in inicijacijske izkušnje, s simboličnim konceptom in elementi, ki služijo kot prevozna sredstva. Moč ASHE je tista, ki dovoli ORIŠI, da pride in se izpopolni.

Življenje se pojavi na dveh nivojih: AIYE (svet, človekov bivalni prostor), in ORUN (višji, ORIŠIN bivalni prostor, svet vzporeden z realnim svetom, ki obstaja vzporedno z vso vsebino tega tu). Vsak posameznik, drevo, žival, mesto, itd. ima svojega duhovnega in abstraktnega dvojnika v ORUN-u. Miti razkrivajo, da sta bila v dalnji preteklosti AYE in ORUN povezana in ljudje so lahko kadarkoli so hoteli šli in odšli iz enega v drugega. Kakorkoli že, en red je bil prekršen, zato je sledila ločenost in razvoj življenja. En mit o kreaciji pravi, da na začetku ni bilo nič drugega kot samo zrak. Ko je OLORUN začel dihati, se je del zraka spremenil v maso vode, izvor ORISHALA - mogočne ORIŠE FUNFUN bele barve. Zrak in voda sta se gibala skupaj in del niju je postal mehurček oziroma gomila: oblikovana snov – rdečkasta in blatna skala. OLORUN je dihnil v njo življenje in s tem dihom dal življenje ESHU-ju, prvorojenecu, ustvarjenemu, prvemu v Univerzi.

OLORUN utelešča celoten prostor in ima tri moči, ki vladajo in ohranjajo življenje in Univerzo aktivno. IWA, ki omogoča življenje, zrak, dihanje; ASHE, ki omogoča dinamiko življenja; ABA, ki daje cilj in smer. Tako kot poet Moraes Moreira pravi v "Iorubá Misli":

Za vse, da lahko obstaja, mora biti IWA
Da lahko nekaj postane mora biti ASHE
Da je lahko nekaj tam mora biti ABA...

Z združitvijo teh treh moči na poseben način, jih OLORUN preda IRUNMALE, svetim bitjim, ki izvirajo iz začetka univerze, z namenom, da jih ohranja v različnih sferah njihovih moči. IRUNMALE-ov naj bi bilo šesto, štiristo na desni (ORIŠE, nosilci moških moči), in dvesto na levi (EBORAS, nosilci ženskih moči). ORIŠE so mase počasnih, mirnih gibanj pradavne starosti. Imajo veliko uravnoteženost za kontrolo razmerja med tem kdo je rojen, kdo umre, kaj je dano, kaj naj bo rešeno. Asocirane so s Pravico in ravnotežjem, upravljajo kozmične principe, socialne in individualne fenomene.

Videli smo ko je OLORUN začel dihati, sta se rodila ORISHALA in ESHU, novorojenca. Kot novorojenec, ESHU ne more biti izoliran in ne klasificiran v katerokoli kategorijo. Moje spoštovanje k mojemu BARA! V teh spisih o ORIŠAH, ESHU s svojim psihološkim profilom in odločnim karakterjem, da doseže svoje sadove, bo očistil pot, in tako je prvi, ki naj bo poklican.

ESHU

ESHU je obstajal pred svetovnim redom. Kot življenje samo, se nenehoma spreminja, a ne postopoma, ker ESHU spremeni pravila igre, ko mu paše – on je trikster. Je pameten, domišljav, inteligenten in večstranski – do take mere, da so se ga prvi misionarji bali in ga primerjali s hudičem ter ga označili kot simol vsega zla. Ampak ESHU, kljub svoji energiji in paradoksim je tisti, ki ohranja stvari žive. On je tisti, ki naredi mogoče, da ASHE lahko skozi kroži, in če smo do njega pozorni (z daritvami), se obnaša spoštljivo, voljno, in nam je na razpolago. ESHU je prikazan kot najbolj humana ORIŠA, ni samo zloben in ni samo dober. Ker je v sorodu s predniki, je varuh templjev, hiš, mest in ljudi. Vsaka oseba ima svojo lastno BARA – celo vsaka ORIŠA ima svojega ESHU-ja. On je vsepovsod in z vsem, saj on je večni posrednik med človekom in bogovi. Zato v vseh Candomblé ceremonijah se prva daritev opravi njemu, imenovana PADE – kar pomeni ponovna združitev. V PADE, ESHU-ja kličejo, pozdravljajo, častijo in pošiljajo na onostran z dvema namenoma: da prikliče ostale ORIŠE na zabavo in istočasno, da se on umakne z nje, tako da ne moti ceremonije s svojimi triki. Kot prenašalec darov je OXETUA, sin OSHUN-ke z šestnajstimi ODU-ji od oracle (igra z morskimi školjkami) (CAUI). Te dobre lastnosti ESHU-ja mu dajejo moč, da vrne rodnost svetu. Kot mojster moči transformacije je ESHU ELEGBARA, ki je bil razrezan na koščke in se je sam nato obnovil, in s tem je simbolično ponovno združil celotno Univerzo.

ESHU ima ravnotežje menjavanja, on ustvari konflikt in s tem povzroči razvoj, ki vodi v združitev. Vse kar je združeno se množi, ločuje, transformira – vse je ESHU, poosebljen princip transformacije. Njegov dan je ponedeljek. Asociran je z začetkom in prihodnostjo, njegova barva je vijoličasta temno modra, barva skrivnosti stvarjenja. Njegova žival je pes; njegova rastlina je kaktus in "mandacaru". Gospodari seksu in nosi kapo, podobno moškemu spolnemu udu: ni seksualnosti brez ESHU-ja.

OKOTO je polžji simbol ESHU-ja in predstavlja spiralo evolucije. Ko se pojavi je pozdravljen z enim izmed njegovih imen (LAROYE). Nosi belo, modro in rdeče, in nosi trident, sedem konično železo ali pa sulico v svoji roki.

Psihološki tip ESHU-jevega sina ima sledeče karakteristike: je močan, spreten, dinamičen, neutrudljiv in poln življenske energije. Ljubi užitke življenja, je pohlepen, zmeraj lačen in dosti pije. Zato nobeden v ceremoniji Candomblé ne pije brez, da bi pred tem polil pijačo po tleh glavnega vhoda za ESHU-ja. Je srečen, igriv, rad izvaja trike, skriva stvari, govori laži in uči napačne stvari. Rad šokira ljudi s svojimi kletvicami. Je neurejen, in rad vznemirja zabave in srečanja. Če mu je priročno, je lahko zelo delaven, učinkovit in trmast – vedno nosi v mislih idejo, da bo imel korist od vsega. Ampak on je popolnoma neprevidljiv, včasih zapusti kakšno delo le zaradi svoje muhavosti. Kakorkoli že, ni brezčuten. On je pripravljen pomagati in ne zavrne pomoči svojim prijateljem. Vedno je pozvan, da reši finančne probleme, spore, ljubezenske težave, za katere najde srečen konec s svojimi spretnostmi in dobro voljo. Ampak glavna karakteristika ESHU-jevih sinov je dvig seksualnosti; njihova življenja so vodena s strani intenzivne seksualne aktivnosti, in seksualno zvestobo je težko dobiti od ESHU-jevih otrok.

OSHALA

Ko sledimo hierarhični verigi naletimo na FUNFUN ORIŠO vsega belega, OSHALA.

OSHALA je nosilec pradavne moške in ženske energije. Vse njegove predstavitve vsebujejo belo barvo. Je temeljen element nastanka, zračnih in vodnih mas, prvi in stvarjenec vseh oblik bitij v AIYE in ORUN. Ima dve obliki, ko se vklučuje: OSHAGUIAN, mladi bojevnik, in OSHALUFA, stari mož, ki se naslanja na srebrno palico (APASHARO). OSHALA je nasprotje vsemu nasilju, sporim, pretepim, rad ima red, čistočo, nedolžnost. Njegova barva je bela in njegov dan je petek. Njegovi otroci naj nosijo vse belo na ta dan. Kovine in druge bele substance pripadajo OSHALA.

Psihološki tip sina OSHALA je prijaznost, radodarenost in očetovstvo, modrost, mirnost, potrpežljivost, in tolerantnost. Je počasen, zaprt, hladen. Je zadržan, dela v tišini. OSHALUFA je krhek, šibak, subjekt hladote, saj on čuti hladno. Za svojo fizično krhkostjo si ustvari veliko moralno moč, in njegov cilj je spoznati stanje človeka in njegove plemenitosti. Je zvest v ljubezni in prijateljstvu. Tip OSHAGUIAN je mlad, bojevit bojevnik. Ponavadi je velik in močan, ampak ni ne agresiven ne brutalen. Ne zaničuje seks in je naklonjen odprti ljubezni. Je vesel, življenje ljubi globoko, je komunikativen in igriv. Istočasno je idealist, ki brani tiste, ki potrebujejo pravico, šibke in zatirane. Je ponosen, hrepeni po veličastnih zmagah in je včasih kot Don Kihot. Njegove izvirne misli ponavadi napovedujejo njegove čase. On je začetek, Vzhod kjer vzhaja sonce in OSHALUFA, sončni zahod, Zahod kjer zaide.

ODUDUWA

ODUDUWA, prav tako FUNFUN bitje, ki je prejelo element zemlje od OLORUN-a, s katerim je ustvaril AIYE. Njena barva je črna (temno modra), s tem da je predstavnica AIYE. OSHALA in ODUDUWA sta čaščena na isti dan (Petek), in na nekaterih vrtovih Candomblé-ja sta ta dva koncepta pomešana.

Psihološki tip sina ODUDUWA s fizičnega stališča je podoben tipu sina OSHALA. Sta vitka, suha, nervozna in izsušena kot zemlja. Ampak nasprotno od tipa sina OSHALA so ODUDUWA-jevi otroci nasilni in agresivni, zaprti, nesigurniren in zaskrbljeni, včasih postanejo občutljivi, nepotrpežljivi, netolerantni in nezaupljivi. So zavidljivi, maščevalni in preganjajo tiste, katerih sreča in uspeh, jih užali. Znajo manipulirati z drugimi in vsa njihova sila je radovedna inteligenca, čut za kritiko in oster posmeh. So dominanteni, diktatorski ter pri delu zahtevni, perfekcionisti in natančneži.

NANA

NANA, boginja začetka stvarjenja je asocirana z blatom, vodo in smrtjo: ona sprejema smrt znotraj sebe in s tem omogoča ponovno rojstvo. Dejstvo, da je vzdržana, asocirana z notranjostjo, kar jo povezuje s črno barvo, katera se izraža kot temno modra. Ker je razmnoževalna sila, ona pripada beli barvi. Njeni barvi so zato modra in bela. Njena žival je žaba in njen dan je torek.

Kot ORIŠA Pravice, NANA ne tolerira izdaje, ne brezobzirnosti, ne kraje. Ker je zelo previdna ORIŠA in ker se rada skriva, lahko imajo njene hčere čisto drugačen karakter kot ga ima ona sama. Za primer, noben ne bo posumil, da je na videz hčera OSHUN-ke, očarljiva in domišljava, morda "skrita" hćera od oriše NANA.

Psihološki tip NANA-ninih otrok je zaprtost vase in mirnost. Njen značaj je strogost in nepupostljivost. Slabo razpoložene se je ostali bolj bojijo kot ljubijo. Ne preveč ženstvena, ona ni zelo privlačna in je zelo oddaljena od seksualnosti. Ker se boji ljubiti, je zapuščena, trpi in svoje življenje posveča delu, notranjemu klicu in družbenim ciljem.

OMOLU

OMOLU, kralj zemlje je NANA-nin sin, a vzgojila ga je IYEMENJA, ki ga je prejela, saj ga je mama zavrnila zaradi njegove kripljavosti, grdosti in prekritosti z ranami. On je bog suhe, trde in tople zemlje. Citonian, je včasih klican "starec", z vsem prestižem in močjo, ki jo predstavljajo njegova leta v Candomblé-ju. Povezan je s soncem, on prinaša pridelek in istočasno vlada bolezni in zdravju. Z njegovo SASSARA, z ritualom s slamico skepticizma z Obale, on odvzame strup in zlo. Ampak bolezen je lahko znak izbrancev, preko katerih hoče biti OMOLU postrežen. Tisti, ki je kdajkoli imel small-pox je pogosto vdan OMOLU-ju, katerega kličejo "doktor revežev". Njegove barve so rdeča in črna, nosi "črto" slamice iz Afriške obale, ki ga prekriva od glave do pasu. Njegova razmerja z ORIŠAMI so označena z boji s SHANGO-jem in OGUN-om in z dejstvom, da so ga ženske ORIŠE zapustile. Najprej je bil zavrnjen s strani mame, nato je bil zavrnjen od OSHUN-ke, v katero je bil zaljubljen in ga je prav tako kot IANSANN (Oyá), zapustila zaradi SHANGO-ja. Končno OBA, s katero se poroči, je nato tudi ukradena s strani SHANGO-ja. Je samotarska ORIŠA z ulic, tako kot ESHU. Njegov dan je Ponedeljek, ko mu je darovana mlada koruza. Njegova žival je rak.

Psihološki tip OMOLU-jevih sinov je čemernost, zaprtost, nerodnost, surovost, primankljaj elegance in privlačnosti. Ponavadi je označen z small-pox ali kakšno drugo kožno boleznijo in pogosto je hipohonder. Ima precejšnjo vztrajnost in je zmožen zdržati dolgotrajne napore. Ponavadi je pesimist, s samouničevalnim nagnjenjem, katera ranijo njegovo življenje. On je zagrenjen, melanholičen, sčasoma postane osamljen. Ampak, ko si zada cilje, se bojuje in je trmast v doseganju le-teh. Ko je razočaran, potlači svoje ambicije in začne skromno življenje, svobodno revščino, pokorenje. Je počasen a vztrajen. Močan je kot skala. Ima pomankanje spontanosti in prilagoditvenih spretnosti, zato ne sprejema sprememb. Je maščevalen, neusmiljen in nehuman, kadar je užaljen ali ponižan. Bistveno možat je temeljno moška ORIŠA, primankuje mu čut za zapeljevanje in kar ostane je surov samec. Podoben primer se pojavi pri NANA: bolj kot je močnejša in napornejša ženskost, bolj nevarna postane in paradoksično, manj privlačna.

OSHUMARE

OSHUMARE je najmlajši in najljubši NANA-nin sin, OMOLU-jev brat. On je zelo staro belo bitje. Sodeloval je pri kreaciji Sveta s tem, da je obdal celotno zemljo in tako združil materijo ter oblikoval Svet. Podpira Univerzo, gospodari zvezdam in oceanu in jih spravlja v gibanje. Z lezenjem po Svetu je ustvaril doline in reke. On je velika kača, ki grize svoj rep, kar predstavlja nepretrganost gibanja in krog življenja. Kača je njegova in zato v Candomblé-ju ni ubita. Njegova esenca je gibanje, rodnost, nadaljevanje življenja. Komunikacijo med nebom in zemljo omogoči OSHUMARE. On vzame vodo iz morij v nebo, da se lahko nato ustvari dež – on je mavrica, velika pisana kača. Zagotavlja komunikacijo med nadnaravnim svetom, med predniki in človekom, in je zato asociran z centalno vrvjo. Njegova barva je zeljnato zelena in vse kombinacije mavrice.

Njegov dan je torek in njemu najljubši darovi so pasavec, petelin in sveže sadje. On je dvospolen z ženskim vidikom, pleše s ADE (kraljičina krona). On je moški za šest mesecev in ženska ostalih šest. V lasti ima bogastvo, ki je skrito v gozdu, vkoreninjeno v zemljo in na dnu morja, kjer biva pod oceanom: vsi dragi kamni, zlato in korale pripadajo njemu.

Psihološki tip OSHUMARE-jevega sina je plemiški. Fizično je vitek, lepih potez. On je dinamičen, inteligenten, radoveden in posmehljiv. Rad obrekuje in on privlači, zapeljuje in zabava, saj je spletkarski. Pogosto je nadut, in rad se razkazuje, včasih je čudaški in pretirava. Ko je bogat začne ščititi talentirane mladeniče. Je homoseksualec ali biseksualec. Ni ne grob, ne surov, on je uglajen in civiliziran, ampak njegovo poniževanje je lahko nevarno. Ima dobro intuicijo in je lahko pameten vedeževalec.

YEMANJA

YEMANJA je mati vseh ORIŠ - OGUN, SHANGO, OBA, OSHOSSI in OSHUN – kateri so bili rojeni iz nelegalne afere, ki jo je imela z IF. NANA, kot smo že prej pisali, je OMOLU-jeva in OSHUMARE-jeva mati. YEMANJA, na drugi strani, je OLOKUN-ova hčera, moške ORIŠE v BENIN ali ženske v IFÉ, zmeraj iz morja. Ona je visoko čaščena v Braziliji in njen kult je postal skoraj neodvisen od Candomblé-ja. Predstavljena je kot morska deklica z dolgimi črnimi lasmi. Vlada materinstvu, ona je mati rib, predstavlja rodnost. Njen dan je Sobota. Pri velikih "nalogah" se njej ponudi bela koza, raca ali kokoš. Ljubi rože in ponavadi se ji daruje sedem odprtih belih rož, ki so vržene v morje iz hvaležnosti. Njena barva je bela z modro. Nosi ADE z bisernimi resicami, ki skrivajo njen obraz. Nosi EBEBE v svoji roki – to je zaokrožena srebrna metalna ritualna pahljača, z izrezom v obliki morske deklice v sredini.

Psihološki tip YEMANJA-jinih otok je mogočnost, dostojanstvenost in lepota, mirnost, čutnost, obilje in nepremagljiva privlačnost (pesem morske deklice). YEMANJA-jine hčere so dobre gospodinje, izvrstne vzgojiteljice, radodarne, včasih vzgajajo celo otroke drugih ljudi (OMOLU). Če jih užališ, ti ne odpustijo zlahka. So posesivne in zelo ljubosumne. Ker YEMANJA vodi oblikovanje osebnosti, kar je glava kot vemo, je ona prisotna v vseh ritualih, še posebno v EBORI-ju.

OGUN

OGUN je YEMANJA-jin prvorojeni sin, s katerim je bila vedno. On se razume s ESHU-jem in svojim bratom OSHOSSI-jem, ORIŠO lova – kateremu je dal svoje orožje. Poročen je bil z IANSAN (Oyá), ki ga je zapustila in šla k SHANGO-ju. Poročen je bil tudi z OSHUN-ko, ampak živi sam in čisti ceste. On je železna ORIŠA; bil je prvi kovač. Je ORIŠA civilizacije in tehnologije. Kot začetnik poljedelstva prejema jam in fižol ter deželno sadje. On je ORIŠA motoristov, avtomobilistov, železničarjev, tehnikov in vseh tistih, ki se ukvarjajo s stroji in orodji. On je ORIŠA moškosti; odstranjuje ovire, izobražuje svet in preskrbljuje hrano.

Njegov dan je torek. Za velike "naloge" mu je potrebno darovati govedo ali kozo. Njegova barva je rdeča, a ima prav tako rad temno modro in zeleno. Njegova žival je pes. Je prepirljiv in surov in je rečeno, da je odgovoren za avto, letalo in mehanske nesreče v splošnem s katerimi kaznuje tiste, ki ga niso spoštovali. Njegovi otroci naj bi se vzdržali pitju "cachaça" (alkoholna pijača iz sladkega trsta) in naj ne bi hodili naokrog oboroženi z noži. Ker je njegova posesivnost zelo nasilna, tisti ki vstopi v njegovo energijo, postane čisto nezaveden, brez kontrole nad svojimi dejanji.

OGUN-ovi otroci so prepirljivi, nasilni, vročekrvni in ne oprostijo žalitev, katere so jim bile izrečene. Divje zasledujejo svoje cilje in v težavnih trenutkih so uspešni, ko bi kdo drug že zapustil prepir in izgubil vso upanje. Njihovo razpoloženje je spremenljivo in niha od napadov silovite jeze do mirnega vedenja. So vročekrvni in predrzni, vseeno jim je, če prizadanejo druge, a so redko sovraženi, saj imajo iskrene namene in so odkriti.

SHANGO

SHANGO je ORIŠA ognja, sin OSHALA in YEMANJA. Legenda pravi, da je bil OYA-jin kralj. Kot močan in sijajen kralj je moral tekmovati in se celo bojevati s svojimi brati, da je obdržal svojo moč. Premagan od sovražnikov je vzel zatočišče v gozdu, zmeraj pri svoji zvesti OYA (IANSAN), kjer je nato oba obesil. Njegovo telo je izginilo pod zemljo v globoko jamo od koder je prišla nato železna vereiga – veriga človeškega rodu. Postal je ORIŠA, ampak istočasno je EGUM (duh prednikov). Resnični vzorec v Candomblé-ju je to, da EGUN-i niso čaščeni skupaj z ORIŠAMI. EGUM je za ljudi oče in ORIŠA je sin od OSHALA: SHANGO je istočasno OSHALA-jev sin in mitični prednik povezan z rodom kraljev, oboževan junak, ustanovitelj dinastije NAG.

Ker je njegov izvor dvojen je SHANGO Svetnik Pravice, ki kaznuje s strelo. On je prav tako šarmer; ima tri žene: OBA, najstarejša in najmanj ljubljena; OSHUN-ko, ki je bila poročena z OSHOSSI-jem in v katero se SHANGO zaljubi in povzroči, da zapusti OSHOSSI-ja zaradi njega; in IANSAN (Oyá), ki je živela z OGUN-om in jo je nato SHANGO ugrabil. Ona je najmlajša in najljubša, predana žena in močna bojevnica, ki prehiteva svojega moža v bojih in ker ima v lasti strelo, podari ogenj svojemu ljubemu SHANGO-ju, gospoduje silam narave označenim s silovitostjo: grom, strela (nadnaravni ogenj iz nebes), on meče skale iz neba.

On je dinamika elementov narave od katerih srečanje rodi te meteorološke pojave. Moč, ogenj, gibanje, življenje in plodnost – vse to prejme od svoje žene IANSAN (Oyá). Njegova žival je oven, katerega napadi so podobni silovitosti strele in ima zavite rogove kot ogenj. On je razudana ORIŠA, nemiren, rdeč, vroč in izkazuje svojo intenzivno seksualno aktivnost. SHANGO se boji smrti in EGUN-ov. To so nasprotja, ki jih mora združiti: umrljivost in neumrljivost, oče (ljudi) in sin (od OSHALA), kar bo storil s posredovanjem svoje žene (IANSAN (Oyá)), ki prinaša ogenj, plodnost, neprekinjenost rodov, življenska moč prenešena od očeta do sina skozi žensko nosečnost.

Njegova barva je rdeča in bela ter njegov dan je sreda. Rad ima daritev želve, ki je pogosto imenovana njegov konj od petelina in od race. Gospodari izbruhom sreče, njegov ples je živahen in lep in njegovi otroci ga pozdravljajo s ploskanje, ognjemetom, vriski in pozdravom: "vašemu veličanstvu želimo dolgo življenje" – nad vsemi, Kralj. SHANGO-jevi sveti stvari sta LAB in OSE, dvojna sekira, ki predstavlja strelo in je lahko iz lesa ali bronaste kovine – z rdečkasto barvo je posvečena njemu. LABA je poslikana usnjena torba narejena samo v Afriki, katere risbe so svete. Razdeljena je na štiri dele in risbe, ki predstavljajo strelo, so asimetrične in prikazujejo tri dele kroga in trikotnika. Številka tri je soda številka plus ena, kar predstavlja gibanje in trajnost in to je življenje samo.

Psihološki tip SHANGO-jevih otrok je čvrstost, moč, uporniška brada, kratek vrat, čutne in mesnate ustnice. So nepotrpežljivi, ošabni, ampak njihova napadalnost ni nesmiselna: je proti zlu, saj kot SHANGO so tudi njegovi otroci vitezi Pravice.

IANSAN

IANSAN je hčera od YEMANJA in OSHALA ter SHANGO-jeva najljubša žena. Je bojevnica in pustolovka kot on, ženska večih mož ( OSHOSSI-ja, OGUN-a in SHANGO-ja). Sorodna je z vsemi elementi narave. Vode, v obliki dežja, neurja. Zrak kot veter neurja, ki ruva drevesa, podira hiše. V svojem dobrem pojavu je IANSAN-in zrak tisti, ki širi zdravilne rastline in je bil prej shranjen v OSANYIN-ovi posodi. Povezana z gozdom, se lahko spremeni v bizona, srno ali slona. Ona prinaša bogat ulov. Ampak njeno bistvo je gibanje in ogenj, ona je ORIŠA strele. Ta zveza z gibanjem in ognjem naredi IANSAN boginjo seksa in ljubezni. Ona je kraljica, ker je SHANGO-jeva najljubša. In ker je EGUN-ova mati in kraljica, je edina ORIŠA, ki se ne boji mrtvih. Njeno število je devet, produkt 3 X 3 – prvotno sodo število plus ena, naznanja trajnost, neprestano gibanje. Njen dan je sreda in njena barva je rdeča. Njeni stvari sta bakren meč in "lovilec muh" s katerim odganja EGUN-e.

Psihološki tip hčera IANSAN je silovitost, nemirnost, inciativnost. Zlahka opazne, izzivalne in dominantne moškim, a predane žene. Homosekcualci imajo IANSAN za vzornico. So plodne ženske, ženske mnogih otrok, ampak njihovo vzgojo nato prevzamejo stare mame, varuške, tete. IANSAN značaj samo nadzoruje njihovo vzgojo. Nimajo rade hišnih opravil, ne izvrševalno delo. Raje so igralke, kmetice ali zasledujejo katerikoli drug poklic v katerem najdejo pustolovskost, strast in izziv.

OBA

OBA je ORIŠA povezana z vodo in ni zelo ženstvena bojevnica. Njena oblačila so rdeča in bela, nosi ščit, meč in bakreno krono. Okoli vrata nosi šal, tako da lahko skrije svoje narezano uho. Legenda pravi, da je OBA, zavrnjena od SHANGO-ja, bila vedno blizu palače, željna, da se vrne. OSHUN-ka, s svojimi zvijačami, pove OBA-i, da SHANGO ljubi ušesa in ji predlaga naj naredi juho iz svojega ušesa, s čimer ga bo sigurno dobila. OBA naredi prav to in ko SHANGO okusi juho in ugotovi, da ima čuden okus, hoče vedeti kdo jo je naredil; OBA veselo reče, da je bila ona, saj misli, da ga je s tem dobila nazaj. SHANGO je šokiran od njene pohabljenosti in jo prežene za vedno.

Psihološki tip OBA-inih otrok je stereotip močne volje-sposobne ženske, strašno lastniške in prikrajšane. Kot nasprotje IANSAN je ona ženska enega moškega, zvesta in potrpežljiva. So delavne, vročekrvne in maščevalne. OBA je ORIŠA, ki se redko izraža in imamo zelo malo znanja o njej. Mogoče zato ker trenutno v Afriki in v Braziliji, ni prostora za takšne karakteristike v ženskah, ki pa obujajo v sebi le več in več IANSAN moči.

OSHUN

OSHUN je ženska ORIŠA po visokosti – Neskončno Ženska. Je najljubša hčera od OSHALA in YEMANJA. V mitu je bila poročena z OSHOSSI-jem, katerega prevara s SHANGO-jem, z OGUN-om, ki jo je izmučil in od katerega jo SHANGO reši. Ona zapelje OMOLU-ja, ki postane tako noro zaljubljen vanjo, da odstrani mrčes iz SHANGO-jevega kraljestva. Ampak OSHUN-ka je prav tako ena izmed SHANGO-jevih žena, in s tem IANSAN-ina in OBA-jina tekmica. Ona je ORIŠA sladkih voda, od izvirov in potokov, lastnica Reke OSHUN in vseh rek rojenih na zemlji. Posebna tradicija pravi, da je OSHUN-ka Mati Zemlja sama, živo bitje vodeno s strani samega sebe in reke so njene žile.

OSHUN je prvotno ženska ORISHA, spremljevalka mesečnega perila, nosečnosti in poroda. Ona ima pomembno funkcijo v prvotnih obredih, kar sta nosečnost in rojstvo. Ona je ORIŠA materinstva, rada ima otroke, varuje življenje in ima zdravilne sposobnosti. OSHUN je rodnost in obilje, kar se izraža v sadovih voda (riba) in v sadovih zemlje (jam), kateri so vedno prisotni v njenih kultih. Plodnost in rodovitnost sta v razširjeni obliki obilje in bogastvo. OSHUN je ORIŠA bogastva – v lasti ima zlato, sadove znotraj zemlje. Ona je vesela, nasmejana, očarljiva, inteligentna, deklica, ki se igra z lutkami in modra ženska, velikodušna in sočutna, ki nikoli ne postane jezna. Ona je elegantna, polna draguljev, kraljica, ki ne odklanja ničesar in daje vse. Kličejo jo IYALODE med ljudmi YORUBA: ona nadzira ženske v mestu, miri spore, in je glavna za red na trgu s hrano. Prav tako nadzira čarovnice, ki se pojavijo samo ob njenem izboru za ptico – rdečeokega goloba. Ima pomembno vlogo v igri "búzios" (morske školjke), saj ona zastavlja vprašanja, ki jih ESHU odgovarja.

Njen dan je sobota, dan voda, njena barva je zlato rumena in jajce je darovano njej, saj predstavlja nosečnost. Ljubi med, sladkega kot je ona. Ko OSHUN-ka pleše, ima v svoji roki meč in ogledalo, kar jo razkriva kot zapeljivo bojevnico. Kopa se v reki, češe svoje lase, nosi svoje dragulje in zapestnice, vse to pa počne počasi in v izzivalnem gibanju. ORIŠA zlata, miru, bogastva, ona je v bistvu Mati - velikodušna, bujna in ustrežljiva ter zaradi tega jo kot OSHUN EWUJI pozdravljajo v PADE, to je začetek vsakega rituala v Candomblé.

Psihološki tip OSHUN-kinih otrok je fizična lepota. Imajo dobro grajena telesa, ponavadi so nežni in plavolasi. Vedno predstavljajo privlačnost in so zmeraj zasledovani s strani nasprotnega spola ( ne kot IANSAN, ki zasleduje). Cenijo razkošje in seks, so domišljavi, elegantni, čutni in ljubijo spremembe, včasih so nezvesti. A oni so umirjeni, tihi, čustveni, jokavi. So pametni, uspe jim dobiti vse kar hočejo z domišljijo in načrtom. Ker so samozadovljevalci in zapravljivci lahko postanejo egoistični, leni in neodločni. So zelo nezauplivi in imajo veliko intuicije, ki jo ponavadi uporabijo za svoje zvijače.

OSHOSSI

OSHOSSI Keto-jev Kralj, sin OSHALA in YEMANJA ali v mitih, sin od APAOKA
( jackfruit ). On je ORIŠA lova; bil je lovec slonov, žival ki je povezana z kraljestvom in predniki. Mit pravi, da OSHOSSI najde IANSAN v gozdu kot velikega slona, ki se nato spremeni v žensko. Poroči jo, ima mnogo otrok, kateri so nato zapuščeni in jih vzgoji OSHUN-ka. OSHOSSI živi v gozdu, kjer živijo duhovi in je povezan z drevesi in predniki. Gospoduje čebelam, katere predstavljajo duh ženskih prednikov. Povezan je z živalmi, katerih glasove posnema perfektno, on je pogumen in spreten lovec, velikodušen, skrbi za ulov in ščiti pred napadi divjih živali. On je samoten samec, po tem ko ga je zapustila IANSAN, in prav tako zato, ker je lovec, se mora izogibati ženskam, saj so one vraževerne glede lova. Tesno je povezan z OGUN-om, od katerega je prejel svoje orožje za lov. OSANYIN se je zaljubil v OSHOSSI-jevo lepoto in ga ogradil v gozdu. OGUN je bil zmožen predreti skozi gozd z svojimi kovaškimi orodji in ga osvoboditi. Povezan je z mrazom, nočjo, luno; njegove rastline so osvežujoče. Njegov dan je četrtek.

Nosi turkizno modro ali modro in rdečo. Nosi elegantno vojaško čepico, okrašeno z modrimi in belimi nojevimi peresi. S sabo ima dva bikova roga, ki jih nosi ob pasu, lok, zlato puščico in IRUKERE – bič iz bikovega repa s katerim odganja prednike. Njegov ples oponaša gibe metanja puščic v levo in desno, ritem je hiter, ko oponaša lovca, drsi počasi, včasih skače in se suče okrog sebe. To je eden izmed najlepših plesov v Candomblé.

Psihološki tip OSHOSSI-jevega sina je uglajenost in velika lepota. On je ORIŠA intelektualnih umetnikov. Je radoveden, zelo prežeč opazovalec. Poln je norosti, nestanovit v svojih ljubezenskih aferah, zelo občutljiv in velja za "težaka". Je samoten, skrivnosten, molčeč, zaprt vase. Ne prilagodi se zlahka urbanemu življenju in je splošno pionir. Pogosto privlači fante in je lahko homoseksualec. Je zelo občutljiv, ima kvalitete umetnika, kreativnost, izbran okus. Njegova fizična postava je zelo čustvena in romantična.

LOGUM EDE

LOGUM EDE je OSHOSSI-jev in OSHUN-kin sin. On je šest mesecev v letu ženska, živeča v vodi, in moški preostalih šest, živeč v džungli. Skrbi za ulov divjadi in rib. Oblečen je kot AYABA, z roza krilom, na glavi nosi zlato kovinsko krono (ne ADE od kraljic), lok in puščico. Zmeraj nosi svetle barve. V svoji moški podobi nosi zlato kovinsko čelado, torbe, lok in puščico ali meč. Vedno pleše z OSHUN-ko in OSHOSSI-jem.

Psihološki tip LOGUM EDE-jevih otrok je strašen ponos na svoje telo - naša trenutna pravila telesne nege lahko upravlja LOGUM EDE. On je zapeljiv, bahaški, len in ljubosumen. Obstajajo tudi nasprotni tipi, ki se lepo obnašajo, imajo dobro razpoloženje, so prijetni kot ODUNDUN list in voda, ampak so lahko prav tako potrti kot njihovi predniki. ORIŠA LOGUM EDE je odgovorna za umotične uroke in omedlevico, kar se lahko obravnava kot EGUN-ova izzivanja. Njegov kult v Afriki je že skoraj izumrt, ampak v Bahia je še živ. Njegovi otroci naj ne nosijo rdeče barve.

OSANYIN

OSANYIN je OSHALA-jev in YEMANJA-jin sin, OGUN-ov, OSHOSSI-jev, in SHANGO-jev brat. Živi v gozdu – on je prav tako ORIŠA zunanjosti, kjer je našel in aretiral OSHUN-ko. Je SHANGO-jev sovražnik, od njega naj bi poskušal dobiti OBA, čeprav se je moral soočiti s SHANGO-jevo jezo in tako izgubil nogo v tej bitki. Druge legende pravijo, da je ukradel ogenj SHANGO-ju in ga dal človeku in je to postal razlog za vojno.

OSANYIN je ORIŠA listov in medicine. Kot smo videli, zahvaljujoč IANSAN imajo vse ORIŠE svoje listje, ampak v osnovi ostaja OSANYIN njihov lastnik. Obstajajo listi za vse: za vsako vrsto bolezni, žalosti, za zadovoljstvo, da postaneš srečen, bogat in imaš dolgo življenje. Listje pridejo vedno z ASHE, in v Candomblé se brez njih in brez OSANYIN-a ne zgodi nič - zato, OSANYIN je ASHE-jin gospodar!

Njegova barva je zelena in njegov dan je ponedeljek. Kot gospodar vegetacije je povezan z zemljo. On je zemeljska ORIŠA in kot OMOLU je poškodovanec ali pa nima noge. Njegova kovina je železo. Globoko je povezan z bučo – katera predstavlja kozmično matrico, kjer ima shranjene svoje liste in svojo moč. Povezan je s pticami in nosi krono s ptico na vrhu. Spomnimo se, da je čarovniški simbol buča, v katero je ograjena ptica in simbolizira njihovo moč in izvršuje delo, ki ga določijo. Tako OSANYIN predstavlja bučino magično moč - nosečnost. On je ORIŠA medicine, ki iz svojih listov izdeluje zdravila, čarobnosti, uroke za dobro usodo in zdravi bolne. Poznavanje listov je največji skrivnostni del Candomblé-ja. OSANYIN nosi na svoji glavi srebrno kovinsko krono okrašeno s ptico, za pasom nosi majhne buče, kjer hrani svoja zdravila, v eni roki ima veliko srebrno bučo in v drugi sedem konično orodje in ptico na osrednji konici. On je ORIŠA doktorjev in znanstvenikov.

Psihološki tip OSANYIN-ovih otrok je, da so skrivnostni in so neprevidljivega razpoloženja, skrivajo se, "ostale izpostavijo, ker se nočejo pokazati sami". Z morfološkega vidika je občutljiv in šibek; ko so starejši postanejo včasih poškodovani ali pohabljeni. On je molčeč, tih, ne govori o sebi in daje vedeti, da ima le zase svojo svobodo. Nezavedujoč majhnih stvari, ki se dogajajo dan za dnem v življenju, ko sam išče rešitev znanstvenega ali filozofskega problema, pozabi jesti. On je občutljiv, velikodušen, sočuten, ljubi živali, še posebno ptice. Njegov uravnotežen karakter ne dovoljuje, da se mu družba ali nestrinjanja vmešavajo v njegove odločitve. Njegove obsodbe ljudi in stvari niso osnovane na ideji dobrega in slabega ampak na njihovi učinkovitosti.

Te predstavitveni zapisi študije Candomblé-ja – religija ORIŠ – se začne s pozdravom ESHU-ju (ASHE-jino sredstvo med človekom in bogovi), in zaključuje z našim srečanjem z OSANYIN-om (ASHE-jino sredstvo med ljudmi).

Ko OSANYIN ukrade ogenj za človeka je odprl pot do zavestnosti in ker on gospodari ASHE rastlin, ima energijo običajev Candomblé-ja - v Candomblé-ju se nič ne zgodi brez energije rastlin – in energije zdravljenja, skozi njihovo zdravilno energijo. OSANYIN je poškodovan in šibak, z močjo omejitev in svojo šibkostjo ohranja nenavadno zalogo ustvarjalne in zdravilne energije in s pasivnim odporom proti dosežkom si zada cilj – on je naš RANJEN ZDRAVILEC.

Săo Paulo, Brazil, winter of 1990

BIBLIOGRAPHY

  • CARLOS EUGENIO MARCONDES DE MOURA, Candomblé: Disclosing Identities, EMW Publisher, 1987
  • CARLOS EUGENIO MARCONDES DE MOURA, My Sign is in your Body, EDUSP, 1989
  • CLAUDE LEPINI, The Psychological Types in Candomblé, Ph.D Thesis, USP
  • JUANA ELBEIN DOS SANTOS, The Nagô and Death, Vozes Publisher, 1984
  • MONIQUE ANGRAS, The Double and Metamorphosis: the Mythical Identity in Nagô Communities, Vozes Publisher, 1984
  • PIERRE FATUMBI VERGER, i, Corrupio Publisher, 1985
  • PIERRE FATUMBI VERGER, Orixás, Corrupio Publisher/Circulo do Livro, 1986
  • PIERRE FATUMBI VERGER, Flux and Reflux of the Slave Traffic between the Benin Gulf and the Todos os Santos Bay (XVIIth to XIXth centuries), Corrupio Publisher, 1987
  • REGINALDO PRANDI and VAGNER GONÇALVES, Tribal Gods in São Paulo, Science Today, vol. 10/no. 57
  • ROGER BASTIDE, The Candomblé of Bahia, Companhia Editora Nacional Publisher, 1978
  • ROGER BASTIDE, The African Religions in Brazil, Livraria Pioneira Publisher, 1985
  • ZORA SELJAM, Three Xangô Women, IBASA/MEC, 1958

O AVTORJU

CARMINHA LEVY je učiteljica, klinični psiholog Jungove smeri in terapevt, ki zdravi preko ustvarjanja (s slikanjem…). Gospa Levy se že od leta 1981 posveča širjenju Šamanizma v Braziliji z Michael Harner-jevo tehniko, s katerim je opravila sledeče delavnice: The Shamanic Journey, Power and Healing in dvotedenski napredni tečaj iz Šamanizma in Šamanskega Zdravljenja, oboje na Esalen Inštitutu, Big Sur - California, ZDA. Prav tako je bila na Esalen Inštitutu učenka Stanislav-a Grof-a pri katerim je obiskovala delavnico Transpersonal Therapy.

Trenutno se gospa Levy posveča svetovnemu širjenju Afriško-Brazilskega Šamanizma.

Spomladi leta 1990 je gospa Levy našla Paz Géia Institute of Shamanic Research, katerih cilj je študij, raziskovanje in širjenje Indijansko-Afriško-Brazilskega in Severno Ameriškega Šamanizma.

Gospa Levy je prav tako članica Fundacije Šamanskih Študij v Norwalk-iju, Connecticut, ZDA.

Prišel si sem, ker hočeš nekaj spremeniti

Osebno Posvetovanje pri Izvoru Obstoja

Barkley RadiationKo delam z vami v Osebni Seansi sma v direktni konferenci s Fraktalno Matrico, ki ustvarja vidno realnost. Sva v prisotnosti Oriš, katere so moč Narave in pri istem brezčasnem času čisti elementi človeške osebnosti. Vsaka oseba je oživela v podobi Božanstev, nič kaj dosti nazaj, prav zdaj. Reševanje konfliktov Božanstev znotraj vašega globokega jaza prav v tem trenutku je potrebno, da Napravimo Spremembo. Kadar si drznete biti drugačni, tvegajte Osebne Pogovore z Rowland-om Barkley-em

Kliknite tukaj, da se registrirate za močne osebne pogovore